Над 1500 служители на НЗОК излязоха на едночасова предупредителна стачка днес. Протестиращите

...
Над 1500 служители на НЗОК излязоха на едночасова предупредителна стачка днес. Протестиращите
Коментари Харесай

Служители на здравната каса излизат на протест -

Над 1500 чиновници на НЗОК излязоха на едночасова предупредителна стачка през днешния ден. Протестиращите желаят 40% еднократно нарастване на главните заплати от 1 януари и най-малко 200 щатни бройки за новите действия.

Протестът се провежда взаимно от двете синдикални организации на КНСБ и КТ " Подкрепа ".

Здравка Никова, ръководител на синдикалната организация към КТ " Подкрепа ", уточни, че за нарастването са нужни 10 милиона лв. в допълнение към бюджета на НЗОК, вместо плануваните четири милиона лв.. Никова изясни, че все още има специалисти, които са със заплата от 1000 лева и 1500 лева На фона на тази инфлация, на фона всички тези отговорности, които имаме, на фона на прекомерно огромния размер от действия, с които се занимаваме, това демотивира хората, разяснява тя.

Двата синдиката упорстват да бъдат отпуснати още 200 щатни бройки, които да покрият обслужването на хората с увреждания, защото от 1 юли тази година отпущането на медицинските произведения и помощните средства ще се поеме от НЗОК. За администрирането им не са планувани никакви спомагателни средства. На месец, по планове на Агенцията за хора с увреждания и на Министерството на труда и обществената политика, се обслужват към 10 хиляди индивида, което е огромен проблем за касата, тъй като това е нова активност, а няма пари за хората, разяснява Костадин Манов, секретар на КНСБ.

Той попита кой ще заплати това обслужване, което към този момент е предоставено на касата, само че не е заплатено. Не може непрекъснато условия да се постановат, без да бъде обърнато внимание на хората. При състояние, че формалната инфлация към този момент е 15 %, ние няма по какъв начин да посрещнем разноските си, сподели Манов.

Двете синдикални организации обявиха, че в случай че не бъдат чути настояванията им, ще бъдат спрени заплащанията към договорните сътрудници. " Искрено се надявам да не се стигне до такава степен и да бъдем чути от политиците ", сподели Никова. В системата на НЗОК работят към 2200 души. Днес техният митинг бе едночасов.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР